Blog

Savremeno roditeljstvo

Tradicionalno roditeljstvo poistovećivano je sa majčinstvom, a očinstvo se stavljalo u drugi plan zbog uverenja da je majčinstvo deo ženskog identiteta i da više pripada ženama nego muškarcima. Očevi su, sa druge strane, pružali majkama finansijsku stabilnost i potporu, dok bi se one bavile vaspitanjem, negom i odgajanjem dece. Pojam savremenog roditeljstva podrazumeva jednaku prisutnost i učestvovanje oba roditelja u odgajanju dece.

Pročitaj više

Ujedanje kao znak nezadovoljstva

Deci uzrasta od prve pa do treće godine, ujed je česta pojava. Po rečima stručnjaka, ujedanje je prirodna i prolazna faza u odrastanju. S obzirom na to da je govor u ovom periodu još uvek u fazi razvoja, ujed je jedan od načina ispoljavanja emocija, koje deca ne znaju da izraze na drugi način.

Pročitaj više

Logoped u vrtiću

Logopedija je multidisciplinarna nauka koja se bavi prevencijom, otklanjanjem, dijagnostikovanjem i tretmanom poremećaja ljudske komunikacije. Pod tim se podrazumevaju svi procesi i funkcije reprodukcije govora, produkcije oralnog i pisanog govora kao i oblici neverbalne komunikacije.

Pročitaj više

Zubić Vila

Verovanje u Zubić Vilu vezano je za najraniji period detinjstva. Pored toga, u istom periodu izbijaju prvi mlečni zubi, a zatim dolazi i do nicanja stalnih zuba. Deca ranog uzrasta treba da veruju u Zubić Vilu, jer će im, na taj način, "ispadanje" mlečnih zuba biti manje strašno.

Zamena mlečnih zubića stalnim može tako postati uzbudljiva za decu. Sam čin iščekivanja: šta će vila ostaviti ispod jastuka u zamenu za zubić, deci ima poseban značaj. S obzirom na to da deca ne razlikuju "fantazije" od stvarnosti do 8. godine života, verovaće u postojanje ove vile.

Pročitaj više

Zašto deca ponekad ne govore istinu?

Deca već u trećoj godini života počinju da se "služe lažima", ne znajući da je to što rade loše. Iskrivljena istina deci tog uzrasta nema veliko značenje, jer nisu ni svesni da je laganje nešto loše i "istini" ne pridaju veliki značaj.

Pročitaj više

Prijatelj iz mašte

Narodna poslovica glasi: "Mašta može svašta". Zaista jeste tako. Dečija mašta je bezgranična i sastavni je deo odrastanja. Deca vole priče, bajke, crtane filmove, izmišljene likove sa raznim natprirodnim moćima koji čine deo njihove svakodnevnice.

Pročitaj više

Učenje kroz igru

Igra u najranijem uzrastu ima važnu i značajnu ulogu za dečiji razvoj. Ona predstavlja detetov doživljaj i pogled na svet, koji ga okružuje. Posmatrajući decu kako se igraju i energiju koju koriste (kada trče, skaču, istražuju, dozivaju jedni druge) možemo videti njihovu bezbrižnost i razdraganost.

Pročitaj više

Uticaj moderne tehnologije na razvoj dece

Moderna tehnologija doživela je ekspanzivni razvoj početkom 21. veka. Njen ubrzan razvoj zahvatio je sve sfere i slojeve društva. Ljudi su se sa morednom tehnologijom srodili i ne bi mogli da zamisle život bez nje. Postala je osnovni izvor informacija i komunikacije sa drugim ljudima i svetom uopšte. Često nismo ni svesni koliko nam je modrena tehnologija promenila život i ponašanje, pa ni koliko njen uticaj može biti loš za najmlađe.

Pročitaj više

Priče za "laku noć"

Priče i bajke koje deca slušaju pred spavanje su veoma važne već u najmlađem uzrastu. Sam čin čitanja priča predstavlja i provedeno zajedničko vreme roditelja sa decom, kada se dete nalazi u svom domu, svom krevetu, u krugu svoje porodice uz koju se oseća sigurno. Deca u tom okruženju razvijaju osećaj pripadnosti i privrženosti porodici, a u takvoj prijatnoj atmosferi treba da odrasta svako dete.

Pročitaj više

Kako protiv dečijeg otpora

Deca najmlađeg uzrasta često umeju da pružaju otpor, a to može da iscrpi roditelje i da im oduzme mnogo vremena. Često roditelji ne znaju kako u nekim od ovakvih situacija treba da postupe, pa pokušavajući da reše nastalu situaciju nailaze na još veći otpor deteta.

Pročitaj više

Zašto deca vole slatkiše?

Slatkiši su svakome jedna od omiljenih poslastica još od najranijeg detinjstva. Kada bi deca mogla da biraju, jela bi slatkiše, kao što su čokolade, bombone, sladoled i razni kolači, u svim svojim obrocima. Postavlja se pitanje "Koliki unos šećera je dozvoljen? Kako deci ublažiti želju za slatkišima?"

Pročitaj više

Dečiji crtež

Deca u predškolskom uzrastu ne mogu u potpunosti da opišu svoja osećanja rečima, pa često, kao dopunu u izražavanju, koriste crtanje. Kroz crtež dete projektuje sve svoje potrebe, strahove, želje i očekivanja. Crtanje je deo dečije igre, koja je način istraživanja. Dete pokušava na taj način da objasni emocije koje ne zna da objasni rečima.

Pročitaj više

Stilovi porodičnog vaspitanja

Porodica se smatra osnovnom ćelijom svakog društva. U porodičnoj sredini deca provode najviše vremena. Odnosi koji se neguju u porodici, kako među roditeljima, tako i sa decom, značajan su faktor koji utiče na formiranje dečije ličnosti, socijalizaciju, sposobnosti i razvoj u celini.

Pročitaj više

Porodično vaspitanje i njegovi mehanizmi

Smisao porodičnog vaspitanja je da se stvore uslovi i podsticaji za razvoj potencijala deteta do ličnog maksimuma, da se formiraju emocionalne sposobnosti, mentalno zdrava i socijalna ličnost. Roditelji deluju na decu koristeći sledeće mehanizme:

Pročitaj više

Zdrava hrana u vrtiću

Roditelji, pri upisu dece u vrtić i jaslice, često navode kako su njihova deca "izbirljiva" kada je reč o ishrani. Može se dogoditi da dete u početku odbija da jede, što je normalna reakcija u adaptivnom periodu. Roditelji na takvo ponašanje deteta kažu kako dete tu hranu ne voli ili ne jede, međutim, vremenom dete postaje sve manje "izbirljivo". Postavlja se pitanje: "Da li je dete razmaženo ili u vrtiću postoji čarobni štapić za rešavanje ovog problema?"

Pročitaj više

Testiranje za polazak u prvi razred

Savremena nastava postavlja deci složenije zadatke, pa je, za pohađanje nastavno-školskog programa, neophodno da deca budu pripremljena da takve zadatke rešavaju. Takođe, priprema će im omogućiti da se što lakše uključe u školski život i uspešno savladaju školske obaveze.

Polaskom u školu, dete menja način života. Dolazi u sredinu u kojoj vladaju poseban red i disciplina i gde osnovu većine aktivnosti, ne čini više igra, već plansko sticanje znanja.

Pročitaj više

Preventivom do zdravlja

U prethodnom periodu govorili smo o higijeni, higijenskim navikama i podsticanju njihovog razvoja u najranijem uzrastu. Ovog puta ćemo iste teme sagledati iz drugog ugla i reći ćemo nešto o preventivnim merama, čiji je cilj zaštita zdravlja naših mališana, kao i nas samih. S obzirom na trenutnu situaciju u svetu, nastaloj zbog pandemije korona virusa, moramo kao pojedinci postupiti odgovorno i na taj način zaštititi sebe i druge.

Pročitaj više

Zašto je dobar boravak na svežem vazduhu?

Provoditi vreme na svežem vazduhu je veoma važno i značajno za pravilan i zdrav psiho-fizički razvoj dece. Dokazano je da boravak u dvorištu, parku ili prirodi pozitivno utiče na rast i razvoj. Otvoren prostor deci pruža mnogo mogućnosti za igru i istraživanje sveta koji ih okružuje. Svaka aktivnost doprinosi fizičkom razvoju i, za razliku od zatvorenog prostora, deca su na otvorenom aktivnija, razigranija, razdragana i troše više energije u igri nego što je to rade u zatvorenom.

Pročitaj više

Stidljivko

Za decu koja se ređe uključuju u grupu vršnjaka, koja su povučena i za koju kažemo da su "u svom svetu", koja lako pocrvene, izgledaju zbunjeno i kriju se iza roditelja, ne komuniciraju sa nepoznatim osobama, nelagodno im je kada ih neko posmatra, često spuštaju pogled, tiho govore ili ne odgovaraju na pitanja i izgledaju nezainteresovano, često kažemo da su stidljiva i povučena.

Pročitaj više

Stvaranje higijenskih navika kod dece

Održavanje lične higijene i usvajanje higijenskih navika životu jako je važno za ljudsko zdravlje. Deca treba da imaju već razvijene higijenske navike pre druge godine života. Kada učite svoju decu ličnoj higijeni, vodite se ličnim primerom, jer deca najbolje uče po modelu i oponašajući odrasle.

Pre samog učenja, dete treba naučiti zašto je higijena važna. Ne treba im obavljanje lične higijene predstavljati kao obavezu, već ta pravila treba da usvoje bez pritiska, sa lakoćom i ličnim zadovoljstvom.

Pročitaj više

Moje prve reči

Za roditelje je najveća radost kada njihovo dete izgovori svoju prvu reč. Od bebe koja guče, dete se polako razvija u brbljivca koji počinje da uči reči i vežba njihovo izgovaranje.

Govor je vrlo složen proces i njegov razvoj zavisi od različitih faktora: fizioloških, socijalnih i anatomskih. Govor se ne može razviti bez socijalizacije odnosno kontakta sa drugim ljudima.

Pročitaj više

Prva obuća i koraci

Deca najčešće prohodaju u prvoj godini, ali je lični razvoj uvek individualan, stoga, dete može prohodati i između 9 i 18 meseci. Međutim, da bi prohodalo, potrebno je da prođu određene faze razvoja.

Pročitaj više

Slana soba

Terapija vazduhom u slanim pećinama je jedna od najstarijih oblika lečenja. Potvrđeno je da vazduh u pećinama ima lekovito dejstvo na zdravlje čoveka. Ovakva terapija naziva se još i haloterapija ili slana terapija. Zapravo, sve je počelo kada je poljski lekar ispitivao efekte kamene soli na bolesnike koji borave u slanim rudnicima. Zatim, i ruski lekar je na većem broju dece ispitivao efekat slanog rastvora na suzbijanje akutnog dermatitisa.

Pročitaj više

Noćenje u vrtiću

Odvajanje roditelja i dece je uvek teže roditeljima. R azdvajanje na nekoliko dana i noćenje van kuće je potrebna faza u odrastanju. Ona kod dece podstiče samostalnost i deca u tim situacijama postaju socijalno zrelija, odlučnija i iskusnija.

Pročitaj više

Zašto je Vaše dete često bolesno?

Da li imate osećaj da je vaše dete konstantno bolesno? Čim pomislite da se još u potpunosti nije oporavilo od bolesti, a njega već muči drugi simptom. Treba da znate da je dečiji imunitet slab i da se zajedno sa ostalim razvojem gradi i on. Vremenom organizam postane otporniji.

Pročitaj više

Pozitivnom disciplinom do željenog ponašanja

Da bi bolje definisali pojam pozitivne descipline, najpre treba odrediti ono što ona nije. Ona nije preterana popustljivost u vaspitanju koja nema ograničenja, očekivanja i pravila, a nije ni nagrada, niti je kazna.

Pročitaj više

Praznici, tradicija i običaji. Njihov značaj za dečiji razvoj

Identitet jednog naroda ogleda se kroz očuvanje i negovanje običaja i tradicije. U eri globalizacije čovečanstvo robuje profitu, izgubio se veći broj moralnih načela kao i prihvatljivih šablona društvenog ponašanja. Jednim delom uništena je posebnost naroda, kako bi se zamenila nečim univerzalnim i pomalo bezličnim.

Pročitaj više

Zašto deca treba da veruju u Deda Mraza?

Novogodišnji i Božićni praznici slave se u krugu porodice. Za decu su to najlepši praznici, kako zbog tradicije i običaja kojim se deca posebno raduju i dugo ih se sećaju, tako i zbog poklona koji se tada daruju.

Decembar je mesec praznične euforije. Gradovi su okićeni, na televiziji se puštaju novogodišnji filmovi namenjeni celoj porodici, deci se pričaju priče o Deda Mrazu, kiti se jelka, daruju se pokloni i sve svetluca i sija .

Pročitaj više