Blog

Engleski jezik u ranom predškolskom uzrastu

Stručnjaci smatraju da usvajanje stranih jezika najlakše i najbrže ide u najranijem uzrastu. Kad deca savladaju maternji jezik, mogu početi sa učenjem jednog stranog jezika, odnosno engleskog, koji se smatra univerzalnim jezikom, prihvaćenim svuda u svetu. S obzirom na to da je ovaj jezik ušao u sve pore društva, postao je na neki način obavezan.

Pročitaj više

Zastrašivanje dece (Babaroga)

Mnogi roditelji koriste pretnje i ucene, jer znaju da će ih dete tada poslušati. Nesvesno, međutim, često, takve pretnje znaju biti izvor dečijih strahova koji kao posledicu mogu imati neke poremećaje u ponašanju. S obzirom na to da se roditeljstvo iz decenije u deceniju menja, kao i trendovi, zastrašivanje dece danas i nekad imaju potpuno drugačiju konotaciju.

Pročitaj više

Skrining sluha

Skrining (provera) sluha je metoda provere sluha u prvim danima detetovog života. Učestalost pojave urođenog oštećenja sluha (kao najčešćeg senzornog deficita koji je decenijama nepromenjen) je da na svako hiljadito novorođenče u jednom ili dva slučaja se dijagnostikuje oštećenje sluha.

Pročitaj više

Razvojna disfazija

Termin razvojna disfazija vezuje se za kasno progovaranje, odnosno spada u lepezu poremećaja koji mogu biti povezani sa zakasnelim govorom. Pod pojmom progovaranje misli se na smisleni govor kojim dete komunicira, što znači da se ne misli na nejasne reči koje dete izgovara prve dve godine. Za dete se kaže da je pogovorilo onda kada je reči iskoristilo u smislenoj komunikaciji, a zatim ubrzo nakon toga počinje da vezuje više reči, kao na primer: „Daj to“, „Ide papa“ i sl.

Pročitaj više

Zakasneli govor

Zakasneli razvoj govora nije slučajnost i ne treba ga tako tretirati. Ukoliko primetite da postoji potreba, možete potražiti stručnu pomoć. Obično roditelji zakasneli govor primete u drugoj godini, kada dete slabo govori ili ne govori, ali i u trećoj kada je taj govor loš i nerazumljiv i kada dete koristi samo nekoliko reči.

Pročitaj više

Odbijanje popodnevnog odmora - nije razlog za brigu!

Popodnevni odmor je jako važan za rast i razvoj svakog deteta i do četvrte godine se preporučuje svoj deci. Deci je potreban san, a roditeljima malo vremena za sebe.

Pročitaj više

Humanost se uči od ranog detinjstva

Humanost je etičko postupanje čoveka u skladu sa društvenim normama koje važe u određenoj društvenoj zajednici. Prosto rečeno - humanost je dužnost svih nas i to je jedna od najvrednijih i najcenjenijih karakteristika ličnosti. To je sposobnost čoveka da pomogne i saoseća sa drugima, a da nema koristi od toga.

Pročitaj više

Zacenjivanje od plača

Roditelji koji su doživeli da im se dete zaceni od plača znaju koliko je to stresna situacija, ali i vrlo zabrinjavajuća. Ova pojava se javlja od šestog meseca života i traje do šeste godine. Stručno se naziva respiratorno-afektivna kriza, koja nastaje zbog jakih emotivnih nadražaja.

Pročitaj više

Osip od pelena - kako nastaje, kako se leči, kako ga sprečiti?

Pelenski osip ili ojed je pojava koja se često sreće kod beba, sve do druge godine života, jer u tom periodu deca se odvikavaju od pelena. Početkom 21. veka u svakodnevnoj upotrebi počinju se koristiti pelene za jednokratnu upotrebu, što će tadašnjim roditeljima znatno olakšati posao presvlačenja.

Pročitaj više

Da li cucla sprečava razvoj govora?

Danas je normalno videti da deca nose cucle, šta više, to izgleda veoma slatko. Međutim, da li ona treba da bude deo svakodnevnice i da li je ona deci uopšte potrebna? Da li ima neka neželjena dejstva na razvoj govora? Kada je pravo vreme da se dete odvikne od nje?

Pročitaj više

„Moje dete plače bez razloga“

Većina roditelja deli mišljenje da njihova deca plaču bez razloga. Plakanje koje izgleda da je bez razloga većina roditelja shvata kao instrument za dečije manipulisanje, postizanje ciljeva i ispunjavanje želja koje je dete zamislilo.

Pročitaj više

Moje živahno dete

U dečijoj je prirodi da budu živahna tj da trče, skaču, viču, kao i da su stalno u pokretu. Deci je potrebna sloboda da bi nesmetano istraživala svet koji ih okružuje.

Pročitaj više

Da li deca treba da spavaju u roditeljskom krevetu?

Ovo pitanje zaokupiralo je pažnju mnogih stručnjaka onog trenutka kada su shvatili da veliki broj dece do 6-te godine još uvek spava sa jednim ili oba roditelja. Zbog toga, potrudićemo se da damo odgovore na ovo pitanje tj. da sagledamo da li je ova navika štetna za dečiji razvoj?

Pročitaj više

Oprez! Sok ne može zameniti vodu

Česta je pojava u poslednje vreme da roditelji svojoj deci daju sok umesto vode, uz obrazloženje da „dete neće da pije vodu“. Voda je jedina tečnost koja može utoliti žeđ i nadoknaditi izgubljenu tečnost i ne može je apsolutno ništa zameniti.

Pročitaj više

Šta raditi kada dete odgovara drsko na Vaše zahteve?

Mnogi roditelji su se bar jednom našli u situaciji da njihovo dete odbija da ih posluša i drsko odgovara na roditeljski zahtev. Kada dete postaje svesno sebe, počinje da ispoljava svoju volju i prolazi kroz razne faze, a jedna od njih je odgovaranje na roditeljske zahteve.

Pročitaj više

Lažni autoritet

Pitanje autoriteta i njegovo uspostavljanje često muči roditelje. Kako ga uspostaviti? Gde postaviti granicu? Osoba za koju kažemo da ima autoritet je ona koja ima moć, znanja, veštine, emocije i sposobnost dobre komunikacije.

Pročitaj više

Problem sa defekacijom - zašto dete odbija pražnjenje

Svaki čovek ima svoje fiziološke potrebe i oni su prirodni za ljudsku vrstu. Na njih se ne može uticati, ali se mogu u određenoj meri kontrolisati. U fiziološke potrebe spadaju disanje, san, potreba za hranom i pićem, ali i potreba za pražnjenjem.

Pročitaj više

Odvikavanje od sisanja palca

Deca mlađeg uzrasta imaju naviku da sisaju palac i to je navika koja ih opušta i smiruje. Studije pokazuju da se ova navika razvija još u neonatalnom periodu i nastavlja se u periodu novorođenčeta i može trajati sve do školskog uzrasta.

Pročitaj više

Fiziološko mucanje - da li postoji razlog za brigu?

Često se susrećemo sa pitanjem postoji li razlog za brigu ako dete muca? Zamuckivanje je prisutno kod velikog broja dece i ono prolazi sa sazrevanjem, odnosno potrebno je da se uskladi mišljenje i govor.

Pročitaj više

Kako da prepoznate bronhitis?

Razne respiratorne infekcije mogu prouzrokovati bronhitis. On se može javiti tako što od svih simptoma bude praćen samo kašljem. S druge strane, akutni bronhitis karakteriše uporan kašalj, grebanje u grlu, curenje nosa i uglavnom se nadovezuje na infekciju gornjih disajnih puteva. Uglavnom je virusnog porekla, ali retko ga mogu izazvati i bakterije.

Pročitaj više

„Mama/tata će... “

'Neka, mama će' je rečenica koju roditelji koriste kada treba da se raspremi lom koji su deca napravila ili da se uradi nešto što deci nije baš zanimljivo. Roditelji je često koriste i prisutna je u prezaštitničkom stavu vaspitanja. Koliko samostalnosti i odgovornosti oduzima ova rečenica?

Pročitaj više

Varičele – ovčije boginje

U poslednjih nekoliko meseci varičele su česta pojava u domovima zdravlja kod dece mlađeg uzrasta. Ova zarazna bolest je česta kod dece predškolskog uzrasta, ali može se javiti u bilo kom životnom dobu. Varičele pripadaju grupi herpes virusa. Najčešće su kod dece uzrasta od dve do osam godina.

Pročitaj više

Alergija na hranu – gluten

Alergija na neku namirnicu praćena burnom reakcijom organizma, predstavlja odgovor našeg imunološkog sistema. U prethodnom blogu govorili smo o namirnicama koje najčešće izazivaju alergije. Posebnu pažnju smo posvetili alergijama koje izaziva mleko, a sada ćemo se baviti namirnicama koje sadrže supstance koje dovode do glutenske intolerancije ili celijakije i mogu da izazovu burne reakcije.

Pročitaj više

Alergije na hranu

Prva i osnovna hrana za svako novorođenče je majčino mleko. Ono sadrži sve hranljive sastojke i materije neophodne za rast i razvoj svakog deteta. Novorođenče prvih meseci života isključivo živi na majčinom mleku. Postepeno se do kraja prve godine uvode namirnice u dečiju ishranu i pritom postoji kalendar kojeg se treba pridržavati.

Pročitaj više

Kada detetu treba reći “ne”?

Reč „ne“ ima veliki značaj u vaspitanju. Roditelji ne treba da je izbegavaju pod izgovorom da se tako gasi dečija mašta ili guši inicijativa ili želja za istraživanjem. Reč „ne“ treba da bude deo roditeljskog autoriteta i treba je koristiti u vaspitanju u određenim situacijama.

Pročitaj više

Prevencija ravnih stopala kod dece predškolskog uzrasta

Ravna stopala ili narodski: “ravni tabani” su deformitet spuštenih krvnih sudova koji se formira u školskom uzrastu i zato je prevencija jako važna. Nastaje kao rezultat slabih mišića i ligamenata, jer stopalo je građeno od 26 kostiju, 33 zgloba i preko 100 mišića tetiva i ligamenata.

Pročitaj više

Kako postupiti kada dete govori ružne reči?

Dete počinja da uči govor u prvoj godini života - od samog rođenja. Već u drugoj polovini prve godine života, dete počinje da izgovara svoje prve reči. Vremenom fond reči se širi I sve je bogatiji i već u trećoj i četvrtoj godini, taj fond je prilično bogat, ali se u njemu mogu naći i neke neprimerene i ružne reči.

Pročitaj više

Da li treba kažnjavati decu

U modernom roditeljstvu termin “kažnjavanje” nije zastupljen, ali ne znači da se ne koristi. Većina problema i teškoća se rešava razgovorom, ali se koristi i kazna kao korektivno sredstvo. Za razliku od modernog, u prošlom vremenu, kazna je bila svakodnevnica u dečijem odrastanju. Moderne teorije ne prihvataju kaznu i smatraju da je ne treba koristiti u vaspitanju.

Pročitaj više

"Kasni odlazak u krevet"

Kasni odlazak deteta u krevet, odlazak u krevet sa elektronskim uređajem ili uspavljivanje uz crtaće, vrlo je česta pojava, ali je jako štetna po dečiji razvoj. Gledanjem sadržaja koji razbuđuju dete i ostajanje u budnom stanju i posle deset sati uveče, može imati posledice na ponašanje deteta narednog dana, kada će dete biti neraspoloženo, plačljivo i razdražljivo.

Pročitaj više