Slab apetit

Slab apetit

Mnogo roditelja suočava se sa lošim apetitom svoje dece. Kao jedan od glavnih oblika ovog problema, roditelji navode da deca odbijaju glavne obroke (ili hranu uopšte), zbog čega su zabrinuti za dečije zdravlje.

Slab apetit

Zbog nemogućnosti rešenja ovog problema, roditelji pribegavaju radikalnim merama, kao što je prisilno hranjenje ili prevelika popustljivost u ispunjavanju dečijih želja, što i te kako može pogoršati stvar.

Pojedina deca su jako probirljiva kada je hrana u pitanju, pa se njihovi obroci završavaju molbama roditelja da makar probaju hranu koja im je servirana.

Potrebno je edukovati roditelje kako da se suoče sa ovim problemom. Treba razlikovati glad i apetit, to nisu sinonimi i ne označavaju istu stvar. Glad je znak da je detetu potrebna energija i javlja se još na rođenju. S druge strane, apetit je naučeno ponašanje koje uključuje zadovoljstvo i emocije tokom konzumiranja neke hrane. Sam odnos prema hrani utiče i na apetit.

Zbog raznih predrasuda, roditelji mogu nesvesno uticati na smanjenje apetita svoje dece i to:

  • 1. Iz straha da ako ne jede biće neuhranjeno i lošeg zdravlja
  • 2. Insistiranjem da dete pojede sve iz tanjira
  • 3. Jede manje od svojih vršnjaka

Rečenica koju često možemo čuti je: "Od čega ovo dete raste kada ništa ne jede"?

Iako neka deca slabo jedu i lošeg su apetita, njihov adekvatan razvoj koji je u skladu sa uzrastom pokazatelj je da jedu dovoljno. Najveća greška je insistiranje da dete jede, nadgledanje ili dopuštanje da jede samo ono što voli. Ubacite im manje obroke, nemojte im davati sokove, slaniše i slatkiše, umesto toga uvedite im zdravu užinu. Nemojte ih nadgledati, jer će tada više pojesti.

Pozovite nas i dodatno se informišite o svemu. Naše ljubazno osoblje Vam stoji na raspolaganju.