Zašto je dobar boravak na svežem vazduhu?

Zašto je dobar boravak na svežem vazduhu?

Provoditi vreme na svežem vazduhu je veoma važno i značajno za pravilan i zdrav psiho-fizički razvoj dece. Dokazano je da boravak u dvorištu, parku ili prirodi pozitivno utiče na rast i razvoj.

Zašto je dobar boravak na svežem vazduhu?

Otvoren prostor deci pruža mnogo mogućnosti za igru i istraživanje sveta koji ih okružuje. Svaka aktivnost doprinosi fizičkom razvoju i, za razliku od zatvorenog prostora, deca su na otvorenom aktivnija, razigranija, razdragana i troše više energije u igri nego što je to rade u zatvorenom. Deca su napolju stalno u pokretu, trče, skaču i pokreću svoje telo na različite načine što je mnogo važno za njihov fizički razvoj.

Istraživanja koja su sprovođena na ovu temu, pokazala su da deca ispoljavaju drugačije oblike ponašanja kada su na otvorenom, manje su skloni konfliktnim situacijama, sama donose odluku da li će i kada ući u interakciju sa drugom decom, razvijaju veći nivo empatije i mogućnost razumevanja osećanja drugih. Evidentno je da boravak na otvorenom i u prirodi prija svima, kako odraslima, tako i deci. Udisanje svežeg vazduha i umereno izlaganje sunčevim zracima pomaže jačanju imunog sistema, tako što se u telu stvara vitamin D, koji je neophodan za pravilan rast kostiju, zuba kao i dobar rad mišića i nervnog sistema. Imunološkom sistemu ovaj vitamin je potreban za borbu protiv bakterija i virusa. Takođe, boravak na svežem vazduhu potpomaže bolju pažnju i koncentraciju, a razlog je to što je svež vazduh pun kiseonika koji hrani mozak i podstiče bolji rad.

Na koji sve način slobodno vreme provedeno na otvorenom i u prirodi ima snažan i pozitivan uticaj na decu? Odgovor je: tako što smiruje njihova čula; utiče na raspoloženje pa su deca raspoloženija i razigranija; bolje uče kada su u dodiru sa svojim okruženjem; kreativniji su, jer igre na otvorenom ne uključuju modernu tehnologiju, televizor, telefon, računar i internet, pa su, stoga, bolje i zdravije za decu. Slobodnom igrom deca razvijaju i svoju maštu.

Dragi roditelji, trudite se da što više vremena provodite na otvorenom, planirajte porodične šetnje do obližnje reke, šume ili parka, vozite bicikl, ponesite loptu, frizbi za zajedničku igru, berite cveće, skupljajte šišarke i žireve, osluškujte zvuke prirode, posmatrajte nebo, oblake i zvezde.

Pozovite nas i dodatno se informišite o svemu. Naše ljubazno osoblje Vam stoji na raspolaganju.