Zubić Vila

Zubić Vila

Verovanje u Zubić Vilu vezano je za najraniji period detinjstva. Pored toga, u istom periodu izbijaju prvi mlečni zubi, a zatim dolazi i do nicanja stalnih zuba. Deca ranog uzrasta treba da veruju u Zubić Vilu, jer će im, na taj način, "ispadanje" mlečnih zuba biti manje strašno.

Zubić Vila

Zamena mlečnih zubića stalnim može tako postati uzbudljiva za decu. Sam čin iščekivanja: šta će vila ostaviti ispod jastuka u zamenu za zubić, deci ima poseban značaj. S obzirom na to da deca ne razlikuju "fantazije" od stvarnosti do 8. godine života, verovaće u postojanje ove vile.

Oko 9. godine života, dete će početi da sumnja u njeno postojanje i to je normalno i sastavni je deo odrastanja. I pored toga što dete tada misli da ova Vila ne postoji, roditelji ipak treba da ostave neki poklončić ispod jastuka u zamenu za zubić i na taj način poštuju "tradiciju" kojoj će biti cilj da se dete uteši i obraduje.

Priprema za dolazak Zubić vile podrazumeva da se mlečni zubić stavlja u neku tkaninu ili u kutijicu ispod jastuka. Kada se dete ujutru probudi umesto zubića ispod jastuka naći će poklon koji ste mu pripremili. Šta uraditi ako se dete uplaši od ove Vile? Treba mu dati izbor: da li želi da Zubić Vila dođe i ostavi mu pokolon? Ukoliko se dogodi da vas deca "otkriju" i "uhvate na delu" kako ostavljate poklon, treba smisliti dobar odgovor. Na primer, možete reći da je Vila jako zauzeta i da Vas je zamolila da Vi ostavite poklon umesto nje, jer je ona imala puno posla. Ukoliko zaboravite da ostavite poklon zbog svojih obaveza, recite deci da je Vila jako zauzeta, ali da, ako zubić prenoći još jednu noć ispod jastuka, ona će sigurno doći.

Mnoge roditelje zanima šta kada dete dovoljno odraste, da li priznati da Zubić Vila ne postoji, da li deci treba reći istinu? Odgovor je: naravno. Kada dete postane zrelo, svesno i može da razlikuje stvarno od nestvarnog i samo će shvatiti da je priča o vili izmišljena, ali svakako imaće lepu uspomenu iz detinjstva vezanu za period menjanja zubića.

Pozovite nas i dodatno se informišite o svemu. Naše ljubazno osoblje Vam stoji na raspolaganju.